O zi în Veneția

Așa cum am promis, am revenit cu un articol despre ziua petrecută în Veneția. Acest oraș mi-a rămas întipărit în minte, iar atunci când sunt obosită sau stresată și vreau să mă relaxez gândindu-mă la ceva frumos, peisajele cu acest oraș absolut fabulos îmi transmit o stare de bine.

Cum am ajuns în Veneția?

Pentru că am vizitat mai multe orașe din nordul Italiei, am dedicat doar o singură zi Veneției. Am ajuns aici luând trenul din Verona. Trenul este o variantă bună de a călători prin Italia, deoarece totul este bine organizat. Prețurile sunt accesibile și raportate corect la calitate, existând variante pentru toate buzunarele.

Cei care vor să călătorească direct în Veneția pot să o facă cu avionul, iar compania WizzAir are curse din mai multe orașe românești (București, Cluj-Napoca și Timișoara) către aeroportul Treviso, care se află la 20 km distanță. Pentru a ajunge în Veneția poți lua autobuzul din Treviso și este chiar accesibil ca și preț.

Plimbarea prin Veneţia

Am vrut să admir cât mai mult străduțele înguste, casele vechi cu o arhitectură deosebită și să descopăr cât mai multe canale. Inițial ne-am folosit de GPS până ne-am dat seama că mai mult ne încurcă și nu ne puteam bucura de priveliște. După ce am renunțat la GPS ne-am pierdut prin mulțime, savurând o înghețată și singurul scop pe care îl aveam era ca până la sfârșitul zilei să ajungem în Piața San Marco.

Ce obiective turistice să nu ratezi în Veneția?

Piața San Marco este inima Veneției. Ce m-a impresionat foarte mult a fost mixul de  arhitectură gotică, bizantină și renascentistă. Indiferent de aglomerația care împânzește acest loc, mereu își păstrează farmecul și e plină de viață. Piața San Marco este atât de aglomerată, deoarece aici se întrunesc mai multe obiective turistice, cum ar fi:

  • Basilica di San Marco –  este cea mai mare catedrală din Veneția, fiind unul dintre exemplele de arhitectură bizantină. Este situată lângă Canal Grande, are vedere spre Piazza San Marco și se învecinează cu Palatul Dogilor.
  • Palatul Dogilor – este construit în stil gotic și este unul dintre principalele repere ale Veneției. Palatul a fost, pe vremuri, reședința dogilor, adică, a ducilor de Veneția, conducătorii supremi ai Republicii Venețiene și cărora orașul le datorează mare parte din proeminentă, prestigiul și realizările sale istorice.
  • Podurile din Veneția – Veneția este o colecție de 117 insule, despărțite de 177 de canale peste care au fost construite 455 de poduri. Principalele poduri sunt: Ponte dell’Accademia, Ponte degli Scalzi, Puntea Suspinelor, Podul Rialto. Acestea rămân printre cele mai vizitate, fotografiate și admirate puncte turistice. În sezonul de vârf spre surprinderea voastră va trebui să așteptați câteva minute pentru a face o poză reușită.

Pe lângă obiectivele turistice sunt și insulițele de pe lângă Veneția, dar fiind timpul prea scurt nu am reușit să ajungem.

Unde am mâncat?

Prietenii care au mai fost prin Veneția mi-au recomandat să îmi pun ceva mâncare la pachet și spre mirarea mea nu eram singură. Pe la ora 12 o mulțime de turiști își savurau prânzul pe malul venețian de lângă Piața San Marco. Am preferat să văd mai multe locuri, să descopăr mai multe străduțe decât să pierd o oră sau poate mai mult la masă. Dar ce mai știu e că restaurantele din Piana San Marco sunt de evitat, deoarece prețurile sunt cam piperate. Dacă mergi în cartierul vecin cu siguranță vei găsi un preț mult mai bun.

Cum am traversat canalele?

Dacă ajungi în Veneția e musai o plimbare cu gondola, în ciuda faptului ca e destul de costisitor și presupune economii prealabile serioase. Dar dacă nu dispui de 80-100 euro sunt și alte posibilități. Există și variante mult mai ieftine. De exemplu, poti să iei un Traghetto care traversează canalul și costă doar 1,5 €. Sunt doar 3 poduri care traversează canalul de 3,5 km (inclusiv faimosul pod Rialto, langă piața San Marco . O altă opțiune ar fi să iei un Vaporetto care este mijlocul principal de transport în comun în Veneția. Cu ele te plimbi pe canalele mari, spre insule și în jurul lagunei, iar prețul pentru un bilet de o oră este de 6,5 euro.

Pot să spun că Veneția e un oraș minunat și m-aș întoarce oricând. Chiar mi-aș rezerva mai mult timp pentru a putea vizita și câteva insule ce aparțin de Veneția. Eu am rămas plăcut impresionată de arhitectura, farmecul orașului, misterul și istoria acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *